Історія розвитку футбола в селі Бедевля

Додано: 22 лютого 2010 | Переглядів: 0 | Розділ: Спорт

Футбол на Закарпатті, Тячівщині в тому числі і в селі Бедевля. був, лишається і, очевидно в майбутньому буде найпопулярнішим видом спорту. Про це свідчить хоча б той факт, що більшість спортивних секцій в останній час через нестачу коштів згорнули свою роботу, а футбольні команди є в переважній більшості населених пунктів нашого краю.
Історія розвитку футболу нашому селі сягає далеких 30 – х років минулого століття. Перші згадки про організаторів та активних гравців в футбол датуються кінцем 30 – х та початком і серединою 40 – х років. Серед них згадуються Л. Русанюк, брати Форвальди, згодом пізніше Ю. Банк, С. Тиводар, М. Тиводар (Ружій), А. Бойчук, та М. Чонка.
На початку 50 – х років в розіграш на першість області з футболу серед дорослих було впроваджено і розіграш серед юнацьких команд. Найпершою була юнацька команда, до складу якої входили

односельчани: зліва на право І. Поп, В. Бедей, І. Тиводар,
І. Герба, О. Тиводар, І. Банк, І. Банк, М. Банк, Б. Цавнер, В. Маркуш.
Футбольні ігри в той час на першість областіпроводилисьна сільському стадіоні в урочищі «Ровінь», замість якого в 1955 році споруджено новий, майже в центрі села, на «Лобищі», біля центральної автотраси.
В середині 50 – х років Бедевлянська футбольна команда, успішно виступала в розіграші першості області серед сільських команд, постійно займаючі призові місця.
Знаменною подією в історії розвитку футболу в селі став в 1954 році розіграш кубка області присвячений 300 – річчю Воз’єднання України з Росією. Фінальна гра з командою села Ромачевиця (Ужгородського району) відбулася на Берегівському стадіоні «Колгоспник». Єдиний переможний гол у ворота суперника забив тоді центральний нападаючий нашої команди М. Тиводар (Мішка Ружій). Фінальний матч закінчився перемогою бедевлян з рахунком 1 : 0. За команду села у фінальному поєдинку грали: І. Чижмудій, Е. Форвальд, В. Минько, В.М. Банк, В.В. Банк, М. Кручаниця, А. Бойчук.


В кінці 50 – х років Бедевлянська команда продовжує добре виступати в розіграші першості області з футболу серед сільських команд в оновленому складі: з права на ліво М. Тиводар, В. Гвоздянський, В. Банк, М. Крайниківський, І. Банк, М. Маркуш, І. Фекете, І. Гуцул, Е. Форвальд, К. Цавнер.
Хорошу злагоджену гру показували сільські футболісти і на початку 60 – х років.


Зокрема, 1962 році команда до складу, якої входили гравці: зліва на право І. Банк, В. Банк, Б. Цавнер, В. Маркуш, І. Бичок, Б. Іваниш, М. Козичка, В. Вайнагій, І. Банк, К. Цавнер, І. Чижмудій зайняли перше місце у змаганнях на кубок Тячівського району, серед команд добровільного сільського спортивного товариства «Колгоспник».

Такими грамотами було нагороджено всіх гравців команди. Наша сільська команда добре виступала у змаганнях на першість області з футболу серед сільських команд і послідуючі 60 – ті роки.



Честь села захищали гравці: направо Б. Цавнер, В. Банк, І. Рішко, І. Банк, В. Маркуш, В. Шелевер, І. Банк, М. Тиводар, В. Вайнагій, М. Герба, Б. Іванишин.
Через певний період сталися деякі зміни в складі футбольної команди села, хоча в основному складі залишились гравці, які протягом багатьох років радували уболівальників села злагодженою видовищною грою.


Це зокрема з права на ліво І. П. Банк, В. І. Банк, І. В. Банк, М. Козичко, брати Б. Цавнер і К. Цавнер, І. Вайнагій, В. Шелевер, В. Маркуш, Б. Іваниш.
Слова щирої подяки висловлювали односельчани уболівальники гравцям футбольної команди села, яка в кінці 60 – х років успішно виступала в розіграші першості області з футболу.




В складі команди грали: з права наліво І. Банк, Ф. Цавнер, І. Банк, М. Герба, О. Пастернак, К. Цавнер, І. Рішко, в. Банк, В. Тиводар.
Бедевлянська команда «Колос» продовжувала успішно виступати в розіграші першості області і протягом всього періоду 80 – х і початку 90 – х років.



В цей час , зокрема середини 80 – х років честь села захищали гравці, а пізніше району: В. Поп, В. Лавров, В. Шелевер, В. Чонка, Я. Маркуш, М. Горничар, В. Бедей, О. Банк, І. Банк, В. Тяско, В. Футько.
В 1991 році за ініціативою виконкому сільської ради на уболівальників села, було створено сільський футбольний клуб «Беркут».Таку назву « Беркут» було надано футбольній команді села Бедевля. Ця назва команди іменується і в теперішній час.
Президентом футбольного клубу «Беркут» було обрано підприємця Вайнагія В.Д.



В 1994 році в розіграші першості області з футболу було створено суперлігу. Ідея, безперечно, сприяла подальшому підвищенню рівня цього виду спорту. Адже чемпіонський титул виборювала еліта закарпатського футболу.


До неї ввійшли16 найсильніших команд області, в тому числі і бедевлянський «Беркут».



В першому турі цього розіграшу бедевлянський «Беркут» зустрівся на своєму поліз рухівською командою «Карпати»і забив у ворота суперника два «сухі» м’ячі.
І в подальшому бедевлянці радували своїх уболівальників видовищною грою, як вдома так і на виїздах долаючи опір сильних суперників. Як наслідок, команда села за підсумками розіграшу чемпіонату області з футболу 1991 – 1995 роки, серед команд суперліги посіла друге місце.
Сільська футбольна команда «Беркут» в ці і послідуючі роки була однією із кращих в області.


1994 – 1996 роки честь села в той час захищали гравці: верхній ряд , зліва на право: В. Ісичко, С. Мойсак, І. Рішко, Ю. Жаріков, П. Бедей, П. Іванчов, М. Рацин, М. Шпілка, М. Мокан, нижній ряд, зліва на право: В. Поп, Ю. Болдижар, В. Рудай, Ю. Соломко, О. Сабадиш, М. Мокан, М. Бенко.
В 1996 на початку 1997 років в складі команди «Беркут» відбулись деякі зміни. Футбольний колектив на першість області виступав в оновленому складі.
В 1997 році команда «Беркут» була удостоєна високої честі представляти Закарпатську область у змаганнях на першість України з футболу у другій групі, де показувала досить стабільну, злагоджену гру в порівнянні з сильними суперниками, які в основному представляли обласні та районні центри.

Футбольна команда «Беркут» виступала у складі:. Вайнагій – президент: засновник ФК «Беркут», П. Іванчов – головний тренер, С. Бацай, В. Форкавець, І. Сеньків, М. Мокан, В. Савко, В. Маркуш – начальник ФК «Беркут», нижній ряд: М. Марко, В. Драгула, В. Габорець, М. Бенко, М. Зизень, В. Вощинець.
В розіграші першості України з футболу Бедевлянський «Беркут» приймав участь в 1997 – 1998 роках у футбольному сезоні.
В зв’язку з важким фінансовим станом та відсутності грошових коштів в подальшому команда припинила брати участь в розіграші першості України з футболу.
В подальших 2 – тисячних роках, не дивлячись на важкий фінансовий стан, відсутність коштів на утримання футбольної команди за ініціативи спонсорів (приватних підприємців села) продовжено заручення молоді села до участі в розвитку самого масового виду спорту та збереженні давніх футбольних традицій села.
Сільська команда «Беркут», яка утримується за кошти приватних підприємців з початку згаданого періоду досить добре виступає в розіграші першості нашого району з футболу. Зокрема в 2003 році молода команда села виборола друге місце в розіграші першості району в такому складі.



Успішно продовжує брати участь в розіграші першості району з футболу і юнацька команда, яка здебільшого займає призові місця.


Чи не найактивнішу участь в розвитку футболу та примноженні давніх футбольних традицій села приймають найменші любителі футболу (тренер Приходько Ф.П.), які також успішно захищають честь рідного села серед дитячих команд району.



Бедевлянська сільська рада висловлюэ подяку автору.

автор:Банк Василь Іванович, ветеран футболу




Головна
Новини
Історія
Туризм
Літопис
Персоналії
Спорт
Символіка
Релігія
Архітектура
Фотогалерея
Село Глиняне

Прогноз погоди.

Прогноз...



Banner 1



«    Квітень 2010    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Розробка сайту
     РА "ПОЗИТИВ"

.